El passat diumenge 16 de novembre curiosos i amants de la fotografia lluitaven contra el vent i es trobaven a la Plaça del Rei de Tarragona per viatjar en el temps gràcies a uns experiments fotogènics de la mà del Col·lectiu 1919 i The Crossing Lab dins del marc del festival ScanTarragona i organitzat pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
Aquesta activitat va tenir com a denominador comú el retrat fotogràfic. Es va realitzar una sessió de retrat al col·lodió humit, una sessió amb càmera fosca de 2x2x2 m, en la que vam poder veure el seu funcionament des de l'interior, així com una sessió amb càmera minutera, de l'última època del retrat de carrer.
A continuació us deixo unes captures que vaig poder fer amb el mòbil.
El col·lodió humit és un procediment fotogràfic usat comunament fins a finals del s. XIX, consistent en unes plaques sobre les que es dipositava una emulsió fotogràfica de nitrat de plata en una suspensió de gelatina.
Es diu col·lodió humit perquè la placa ha de romandre humida durant tot
el procediment de presa i revelat de les imatges. Això suposava que els fotògrafs
havien de portar amb ells el laboratori fotogràfic a fi de preparar la
placa abans de la presa i procedir a revelar-la immediatament.
Amb l'ús d'aquest procediment es va aconseguir reduir el temps de exposició a uns segons, la qual cosa va provocar una disminució dels costos. Una altra dels grans avantatges era l'estabilitat de l'emulsió emprada.
Aquí podeu veure la càmera minutera, a la que han batejat com "La Caracola".
La Kati Riquelme, fotògrafa especialista en tècniques antigues, controlant que tot surti bé.
"La Caracola" per dins.
Fent proves de retrats fotogràfics al carrer.
Les càmeres minuteres funcionen amb paper fotogràfic comercial com negatiu que després es refotografia obtenint un positiu. A la fotografia de dalt podem veure precisament com la Kati col·loca i li dóna la volta a la foto en negatiu per poder fer-li una foto i aconseguir la foto en positiu.
La idea és recuperar la fotografia com a esdeveniment i ho van aconseguir. Visca la gent amb inicitativa i visca la fotografia!
No hay comentarios:
Publicar un comentario