martes, 13 de enero de 2015

De Tarragona a Pratdip i el santuari de Santa Marina

 A les muntanyes de la Costa Daurada trobem el santuari de Santa Marina.


Pratdip, més conegut per la gent de la zona com 'el Prat', forma part de la comarca del Baix Camp, situada a l'extrem més meridional del Camp de Tarragona


Envoltat per les muntanyes de l'Espai d'Interès Natural de la Serra de Llaberia, el poble s'obre pas al mar a través de la vall del barranc de la Dòvia.




A 4 quilòmetres del poble s'hi troba l'ermita de Santa Marina, enmig de frondosos boscos, aixecada allí on diu la llegenda que un pagès va trobar la verge. 


La llegenda de la santa diu que era originària d'Alexandria, i que va ingressar en un convent fent-se passar per home. Sent acusada d'actituds deshonestes amb la filla d'un apoderat fou castigada amb penitència fins a la seva mort, moment el qual els monjos descobriren el seu error.


L'ermita es caracteritza per representar al llarg del temps un espai de devoció i de reunió i encontre dels habitants del poble i de la comarca. Era creença que les joves que anaven a l'aplec anual que allí s'hi feia, trobarien parella, tal com diu la dita: "A Santa Marina ves-hi fadrina, que si fadrina hi vas, casada tornaràs".


El 1335 ja existia la partida de Santa Marina. Va ser aproximadament l'any 1500 quan la familia de Mas d'en Sabaté va donar part dels terrenys que avui formen el patrimoni de l'ermita i en va fer la cessió del dret de l'aigua; aleshores es va iniciar la construcció de l'actual ermita i de la casa de l'ermità.


El santuari de Santa Marina està inclòs a l'inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.


El conjunt de l'ermita de Santa Marina està format actualment per 5 edificis: l'ermita, la casa de la Font, la casa dels ermitans, la Casa Gran i l'antic balneari. 


I això és el que queda.


Rural art.


I ulls que ho vigilen tot.


De la font de l'ermita en brolla, si el temps ho permet, una aigua fresquíssima a la qual se li atribueixen propietats curatives.


Fou a principis de segle, l'any 1917 quan es volgué explotar aquesta característica constriunt un balneari el qual no tingué èxit.


Teniu zona d'aparcament per a automòbils i bicicletes, i àrea de lleure amb tauletes i bancs per poder fer un picnic.


Si preferiu podeu menjar al restaurant La Cuina d'en Carlos (dimecres tancat).


Ens trobem en un entorn natural on podem realitzar nombroses sortides, com les que segueixen el GR-192 i el GR-192-1 des d'on es poden observar unes magnífiques vistes de les serres de Llaberia i de Vandellòs.


Per més informació podeu visitar la pàgina web Pratdip Turisme on vénen detallades un gran nombre de rutes excursionistes.


A les rutes podreu gaudir descobrint petits detalls.


I observar els diferents colors que ens regala la natura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario